Zenginliği Bırakıp Bir Tren Garında Ölen O Meşhur Yazar: Lev Tolstoy

  • Ana Sayfa
  • Zenginliği Bırakıp Bir Tren Garında Ölen O Meşhur Yazar: Lev Tolstoy
Zenginliği Bırakıp Bir Tren Garında Ölen O Meşhur Yazar: Lev Tolstoy

Zenginliği Bırakıp Bir Tren Garında Ölen O Meşhur Yazar: Lev Tolstoy

Lev Tolstoy Kimdir?

1828 yılında dünyaya gelen Tolstoy, dünyaca ünlü Rus yazardır. Birçok farklı önemli eserin sahibi olan yazar, varlıklı bir ailenin çocuğuydu. Küçük yaşlarda annesini ve babasını kaybeden Tolstoy, yakınlarının yanında yerleşerek yaşamını orada sürdürmüştür. Birçok farklı eseri ortaya koyan ünlü yazar Türkler ve Türkçe ile de yakın temasta bulunmuştur. Müslüman kültürü ile haşır neşir olan Tolstoy’un Hacı Murat ve Kazaklar gibi Kafkasya da Müslümanlarla ilgisi bulunan romanları da vardır.

Ölümüne yakın bir zaman kala Müslüman olduğu rivayet edilen Tolstoy, sade bir yaşamı benimsiyordu. Ailesi oldukça varlıklı ve zengin olan ünlü yazar, aradığı sade yaşama kavuşmak için doktoru ile birlikte evden kaçmış, birkaç gün sonra da zatürreden bir tren garında ölü bulunmuştur. Vasiyeti üzerine cenazesi Polonya’daki Çiftliği’nin gölgeli ve sessiz bir yerine gömülmüştür.

Tolstoy Eserleri Nelerdir?

Tolstoy’un oyunları, sosyal ve siyasi denemeleri, halk için kısa öğretici hikayeleri, sanat ve edebiyat eserleri, din ve ahlak eserleri, eğitim eserleri, günlük ve mektupları, masalları, öyküleri ve romanları vardır. Onlarca farklı eseri imza atan Tolstoy’un en çok bilinen romanları arasında Hazin Bir Evliliğin Romanı, Çocukluğum, İlk Gençlik, Gençlik, Sivastopol Serisi, Kazaklar, Savaş ve Barış, Anna Karenina vardır.

En çok bilindik öykülerinin arasında Baskın, Ormanın Kesimi, İki Süvari Subayı ve Bir Karşılaşma adlı eserleri vardır. İki farklı masala imza atan Tolstoy, Masallar ve Fil ile Tilkiler adındaki eserlere sahiptir. Günlük ve mektuplar bakımından Sevginin Talebi, İtiraflarım ve İlk Hatıralar adlı eserlere sahiptir.

Eğitim eserleri arasında Yeni Bir Okuma Kitabı, Popüler Öğretim, Bir Okuma Kitabı gibi eserlere imza atmıştır. Din ve ahlak ana alanında Hıristiyan Öğretisi, İntihar, Öldürmeyeceksin, Din ve Erdem gibi eserlere sahiptir. Halk için kısa öğretici hikayeler açısından da Boş Davul, Bir Dua, Meyveler, Bir Mum ve Niçin gibi hikayelere sahiptir. Üç farklı oyuna da imza atan Tolstoy Aydınlanmanın Meyveleri adlı komedi oyununa, Karanlığın Gücü ve Tamamlanmamış Bir Dram olan ceset adlı oyun eserlerine sahiptir.

Lev Tolstoy Hakkında Merak Edilenler

Tolstoy’a göre insan, sadece Tanrı’ya bağlı olmalıdır. Devletin zararlı olduğunu düşünen Tolstoy, devlet ve kurumlarını da reddetmiştir.
Evet. Tolstoy, ölmeden kısa bir süre önce Müslüman olmuş ve iman etmiştir.
Tolstoy Ortodoks Hristiyan’dır.
Tolstoy, sade bir yaşam anlayışını benimsiyordu. Ailesinin şatafatlı yaşamından uzaklaşmak, kendisinin tanınmadığı bir yere gitmek istiyordu. Evden giderken eşine yazdığı mektupta şu satırlara yer vermişti: “Gidişim sana acı verecek, üzgünüm, bana inan ve başka türlü yapamayacağımı anla. Benim evdeki durumum çekilmezdi ve çekilmez oldu. Öteki nedenlerin yanı sıra, şatafatlı koşullar içinde, eskiden olduğu gibi, yaşamayı sürdüremedim ve benim yaşımdaki ihtiyarların göreneğine uyarak, dünyayı terk edip, yaşantımın son günlerini sessizlik ve yalnızlık içinde geçirmek istedim.”
Tolstoy İstanbul’a gelmemiştir. Tolstoy’un trenle İstanbul’a gelirken Bulgaristan’da öldüğü iddiası gerçeği yansıtmaz.
Tolstoy, realizm akımının temsilcisidir.
Tolstoy, eserlerine gerçekçilik akımının etkisinde kalarak hayat vermiştir.
Tolstoy, soylu ve zengin bir ailenin çocuğudur. Anne ve babasını küçük yaşta kaybettiği için yakınlarının yanında büyümüştür. Yoksul Rus köylülerinin haline üzüldüğü için zaman içerisinde servetini onlara bağışlamış ve bir Rus köylüsü gibi yaşamaya başlamıştır.
Tolstoy Türkiye'ye 1702 yılında geldi.

Paylaş:

Yorum yap

E mail adresiniz yayınlanmayacaktır. *

İlginizi Çekebilir...
Reşat Nuri Güntekin Yaprak Dökümü Romanı Özeti Yanlış batılılaşma, modernleşme…
loader