Kirpi Lakaplı Yazar Kimdir?

Kirpi Lakaplı Yazar

Kirpi Lakaplı Yazar Kimdir?

Kirpi Lakaplı Yazar: Refik Halit Karay

Sadece iki hikaye kitabı ile dünyanın en önemli yazarları arasında sayılan Refik Halit Karay, memleket hikayeleri ile okurlarıyla buluşmuştur. Okuyucunun yüreğinde hafif bir burukluk bırakan yazar, eserlerinde olaylara ve mecrayı ağırlık vermiştir. Okurlarının iç tahliline yer vermemiş, iç tahlilin özümsemesinin okuyucunun mecra üzerinden yapmasını sağlamıştır. Eserlerinde çok boyutlu karakterlere hayat veren Refik Halit Karay, mekan tasviri konusunda da oldukça başarılıdır.

Beklenmedik Sonların Yazarı

Yazılarına mekan tasviriyle başlayan ve beklenmedik sonlar ile bitiren Karay, cumhuriyet yönetimi ile ters düşen düşünceleri sebebiyle sürgün edilmiştir. Kendisini bu nedenle Beyrut ve Halep’te sürgün yaşamıştır. Hikayelerini de sürgünde yazmıştır. İçindeki memleket hasretini okuyucular ile mükemmel bir şekilde bütünleştiren yazar, memleket sevdasını kelimelere sığdırmayı başaran yazarlar arasındadır.

Onun Adı Neden Kirpi?

1888 yılında, İstanbul’da dünyaya gelen refik Halit, Galatasaray Lisesi’nde öğrenim görmüş ancak bu okuldan mezun olmamıştır. Türk edebiyatının ilk memleket hikayesi olarak bilinen Karay, tıpkı bir kirpinin okullarını savurduğu gibi düşüncelerine bir ok gibi ifade etmiştir. Bu nedenle kendisine kirpi lakabı takılmıştır. İstiklal karşıtı yazıları ile bilinen yazar, kendisine takılan kirpi lakabını kendi de benimseyerek kullanmıştır. 1965 yılında hayata gözlerini yuman Karay, ardında onlarca eser bırakmıştır.

Refik Halit Karay hikâye anlayışı nedir?

Maupassant tarzı öyküler yazan Refik Halit Karay, hikayelerinde Anadolu insanına yer vermiştir. Öykülerinde kahramanların olaylar karşısındaki tutumuna ve psikolojik dünyasına çok fazla değinmeyen Karay, olayları dış görünüşü ile anlatmıştır. Tüm öykülerinde mekan tasviriyle bir başlangıç yapmıştır. Yazarın öncelikli amacı, öykünün kahramanlarını bir mekanda betimlemektir. Hikayelerinde kronolojik çizgide ilerleyen yazar giriş, gelişme ve sonuç düzenine uyar. Karay’ın öykülerinde öne çıkan bir diğer özellik ise beklenmedik sonlar yazmasıdır. Kurguya önem veren yazar, sıra dışı finallere sahip hikayelere imza atmıştır.

Kirpi Lakaplı Yazar: Refik Halit Karay Hakkında Merak Edilenler

Refik Halit Karay, Türk edebiyatının önemli yazarlarından bir tanesidir. Realist hikaye tarzı ağırlıklı olarak yazmış olduğu hikayeleri, Karay’ın sürgündeki birikimlerinden esinlenmiştir. Zengin bir anlatıma sahip olan hikayelerinde Anadolu insanını eleştirel bir yaklaşımla konu alır. Cumhuriyet yönetimi ile fikir ayrılıklarına düştüğü için Beyrut ve Halep‘e sürgüne gönderilen yazar, güçlü gözlemlerinden oluşan eserleri sayesinde kahramanları ve olayları en ince ayrıntısına kadar ele alır. Eserlerinde yoğun bir gerçeklik duygusunun bulunduğu Karay, Fecriati ve Milli Edebiyat topluluğunda bulunmuştur. Hikayelerinde Anadolu insanının sorunlarını ve dünyasına ele alan yazar, bu öykülerde kahraman olarak köy imamları, köylüler, kasaba memurları ve Anadolu kadınlarını seçmiştir.
Refik Halit Karay’ın hatıra, günce, mizah, roman ve hikaye bazında birçok farklı eseri vardır. Yazarın hikayeleri ise Gurbet Hikayeleri ve Memleket Hikayeleri olmak üzere iki farklı kitapta toplanmıştır.
Refik Halit Karay, Cumhuriyet yönetimi ile ters düştüğü için sürgün edildi.
Refik Halit Karay toplumcu gerçekçidir.
Refik Halit Karay, Nihal Karay ile evlidir.
Refik Halit Karay, cumhuriyet yönetimi ile ters düşmüştür. İstiklal Savaşı aleyhinde yazılar yazmıştır. Bu nedenle vatan hainliği ile suçlanmıştır. Yüzellilikler listesine alınan Karay, Beyrut ve Halep’e sürgün olarak gönderilmiştir.
Refik Halit Karay 77 yaşında öldü.

Paylaş:

Yorum yap

E mail adresiniz yayınlanmayacaktır. *

İlginizi Çekebilir...
Lev Tolstoy Kimdir? 1828 yılında dünyaya gelen Tolstoy, dünyaca ünlü…
loader