Yedi Güzel Adam
Yedi Güzel Adam Kimdir?
Nasıl ki Yeşilçam’ın dört yapraklı yoncası varsa edebiyatın da Yedi Güzel Adam’ı var. Bu adamlar Alâeddin Özdenören, Erdem Bayazıt, Rasim Özdenören, Mehmet Akif İnan, Nuri Pakdil, Ali Kutlay ve Cahit Zarifoğlu’dur. Sezai Karakoç’da 7 güzel adamdan biri olarak anılmaktadır. Türk edebiyatının önemli isimlerinin oluşturduğu Yedi Güzel Adam’ın biri olan Cahit Zarifoğlu‘nun kaleminden; “Bu insanlar dev midir, yatak görmemiş gövde midir?” olarak ifade edilir.
Yedi Güzel Adam’ın Ali Kutlay’ı
Kahramanmaraş’ta yolları kesişen bu adamlar, Maraş Lisesi’nde eğitim görmüşlerdir. Yedi Güzel Adam arasında bulunan Ali Kutlay, 1940 yılında doğmuş ve 2008 yılında hayata gözlerini yumuştur. Aşk, ayrılık, ölüm gibi farklı kavramlar üzerinde derin bir bakış açısına sahip olan Ali Kutlay, 16 ila 18 yaşları arasında öykü yazmıştır. Hukuk okuyan Ali Kutlay, eserleri ile Türk edebiyatına damga vurmuştur.
Alâeddin Özdenören 7 Güzel Adam’dan Biri
Yedi Güzel Adam’dan bir diğeri ise Alâeddin Özdenören’dir. 1940 yılında doğan ve 2003 yılında hayata gözlerini yuman Alâeddin Özdenören, İstanbul Üniversitesi felsefe bölümünden mezundur. Kültür Bakanlığında müşavir olarak çalışan Alâeddin Özdenören, çeşitli okullarda öğretmenlik de yapmıştır.
Mehmet Akif İnan Kimdir?
Yedi Güzel Adam içerisinde bulunan bir diğer isim ise Mehmet Akif İnan’dır. Derya Gazetesi’ni çıkarması ile bilinen Mehmet Akif İnan öğretmen, araştırmacı, yazar ve şairdir.
Nuri Pakdil Kimdir?
Nuri Pakdil, Yedi Güzel Adam arasında bulunan bir diğer edebiyatçıdır. Hiç evlenmeyen ve iyi derecede Fransızca bilen Pakdil, 2014 yılında Necip Fazıl Saygı Ödülü’nü kazanmıştır. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından takdim edilen Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’nü de kazanan Nuri Pakdil, Edebiyat Dergisi Yayınları’nı kurarak Edebiyat Dergisi’ni çıkarmıştır. 45 kitabı yayınlanan Nuri Pakdil, hukuk fakültesi mezunudur.
Rasim Özdenören Kimdir?
Yedi Güzel Adam arasında bulunan bir diğer isim ise Rasim Özdenören’dir. 1940 doğumlu olan Özdenören, İstanbul Üniversitesi’nde hem hukuk hem de gazetecilik bölümlerini bitirdi. Araştırma sebebiyle Amerika’nın çeşitli eyaletlerinde bulunan Özdenören, Kültür Bakanlığı bakanlık müşaviri olarak da görev aldı. Müfettişlik deneyimi de bulunan Özdenören Çok Sesli Bir Ölüm ve Çözülme adlı hikayelerinin ilki ile Uluslararası Prag TV Filmleri Yarışması’nda Jüri Özel Ödülü’nü kazanmıştır.
Erdem Bayazıt Kimdir?
Yedi Güzel Adam arasında bulunan Erdem Bayazıt 1939 doğumludur. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne giden Bayazıt, bu bölümü bitirmeden askere gitmiş, dönüşte ise aynı üniversitenin Türk Dili ve Edebiyatı bölümüne kaydolmuştur. Milli Eğitim Bakanlığı Basın Büro Memurluğu ve Milli Kütüphane Süreli Yayınlar Şube Müdür Yardımcılığı gibi görevlerde bulunan Bayazıt 90’lı yıllarda siyasete atılmıştır. 2008 yılında hayata gözlerini yuman Bayazıt, Demokrat Parti Meclis Üyeliği, Yeni Parti İstanbul İl Başkanlığı gibi görevlerde bulunmuştur.
Yedi Güzel Adam’ın Son İsmi Cahit Zarifoğlu
Yedi Güzel Adam’ın son ismi ise Cahit Zarifoğlu’dur. 1940 doğumlu olan Zarifoğlu, edebiyata kompozisyon ve şiir yazarak başlamıştır. Bir süre Kahramanmaraş’ta öğretmenlik yapan Zarifoğlu, daha sonra İstanbul’a taşınmıştır. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde öğrenim gören Zarifoğlu, Yedi Güzel Adam’ların arasında olmayı eserleri ile hak etmiştir.
Türk edebiyatına damga vuran bu yedi güzel adam, ardında onlarca eser bırakmıştır. Bu efsaneler ile ilgili 2014 yılında bir dizi de çekilmiştir. Çekilen dizi, TRT ekranlarında yayınlanmıştır. Dram, aşk, gençlik ve tarih konularını ele alan bu dizide yönetmen koltuğuna Adnan Güler oturmuştur. Ahmet Tezcan ise dizinin senaristi olmuştur. Dizide Uraz Kaygılaroğlu, Baran Akbulut, Yıldız Çağrı Atiksoy, Kemal Uçar, Orhan Kanalp, Mertcan Sevimli ve Çağlar Tekin gibi isimler yer almıştır.