Sezai Karakoç

Sezai Karakoç

Sezai Karakoç

Sezai Karakoç Kimdir?

23 Ocak 1933 yılında Ergani‘de dünyaya gelen Sezai Karakoç siyasetçi, düşünür, yazar ve şairdir. 16 Kasım 2021 yılında hayata gözlerini yuman Sezai Karakoç, Yasin ve Emine Karakoç çiftinin çocuğudur. Cumhuriyet döneminde yaşamını sürdüren Karakoç Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezun olmuştur. Parlak eğitim hayatının yanı sıra şair damarını yıllar içerisinde besleyen Karakoç, eserleri ile her kesimin dikkatini çekmiştir. Türkiye’yi ilmek ilmek gezen ve gördüklerinden edindiği izlenimleri eserlerinin ruhunda yansıtan Karakoç, gerçek bir sanat insanıdır. Yaşamı boyunca fikirlerini edebi eserleri ile ifade eden Karakoç’un ölümü, tüm yurdu derinden etkilemiştir. Fikirlerini sanatın en naif biçimi ile ifade eden şair, ardında birçok eser bırakmıştır.

Sezai Karakoç’un Eserleri

Monna Rosa Şiirler, Diriliş Neslinin Amentüsü, Yitik Cennet, İslam’ın Dirilişi gibi birçok esere imza atan Sezai Karakoç, ilkokulu eğitimini 1944 yılında tamamlamıştır. Yatılı ve parasız olarak okuduğu Maraş Ortaokulu’ndan sonra lise eğitimi için Gaziantep’e giden ünlü şair, takvimler 1950’yi gösterdiğinde liseden mezun olmuştur. Üniversite eğitimini İstanbul’da sürdüren Karakoç, daha sonra Ankara Üniversitesi Siyasal bilgiler Fakültesi‘ne gitmiştir. Üniversitenin maliye bölümünden mezun olan şair, 1955 yılında Maliye Bakanlığında çalışmaya başlamıştır. Tarihler 1956’yı gösterdiğinde müfettiş yardımcısı olarak görevine devam eden Karakoç, İstanbul’a atandı ve daha sonra da yurdumuzun birçok yerini görme fırsatı buldu.

Okuyucuyu Mest Eden Monna Rosa Şiiri

1963 yılında “Karakoç” imzasıyla İstanbul gazetesinde günlük yazılar yazmaya başlayan Sezai Karakoç’un Monna Rosa Şiiri, okuyucular tarafından çok sevildi. 1974 yılında Milli Gazetede yazmaya başlayan Karakoç, edebiyat çalışmalarına yönelmek amacıyla işinden istifa ederek yazı ve şiirlerine devam etti. Merak edenler için Monna Rosa Şiirinden bir kesiti sizlerle paylaşıyoruz. Ayrıca Mona Roza şiiri hikayesi içeriğimize de göz atabilirsiniz.

Monna Rosa, siyah güller, ak güller;
Gülce’nin gülleri ve beyaz yatak.
Kanadı kırık kuş merhamet ister;
Ah, senin yüzünden kana batacak,
Monna Rosa, siyah güller, ak güller!

***

Ulur aya karşı kirli çakallar,
Bakar ürkek ürkek tavşanlar dağa.
Monna Rosa, bugün bende bir hal var,
Yağmur iğri iğri düşer toprağa,
Ulur aya karşı kirli çakallar.

Sezai Karakoç’un Siyasete Girişi

Edebiyatta ifade ettiği düşünce biçimini somutlaştırmak adına Diriliş adı altında bir parti kuran Karakoç’un partisi 1997 yılında kapandı. Bu tarih itibarıyla sadece Diriliş dergisinde yazan Karakoç’un amacı; İslam dünyasının yeniden dirilişi oldu. Müslümanların uyanışına eserleri ile emek vermek isteyen Karakoç; Liliyar, Rüzgâr, İnci Dakikaları, Çocukluğumuz, Sessiz Müzik, Kara Yılan, Adak Işığı, Sevgi, Köse, Balkon, Ben Kandan Elbise Giydim, Kar Şiiri, Donuk Aşk, Anneler ve Çocuklar, Monna Rosa Şiirleri, Aşk ve Çileler adlı birçok farklı şiire imzasını atmıştır.

Sezai Karakoç’un Kitap Eserleri

Sezai Karakoç’un kitap eserleri arasında ise Çağ ve İlhamı Sevgi Devrim, Günlük Yazılar, Var Olma Savaşı, Ayin Çeşmeler, İslam Toplumunun Ekonomik Strüktürü, Diriliş Muştusu, Leyla ile Mecnun, Yunus Emre, Kıyamet Aşisi, İnsanlığın Dirilişi, Yiğit Cennet, Mevlana, İslam’ın Dirilişi ve Diriliş Neslinin Amentüsü vardır. Sezai Karakoç’un eserlerinin genel karakteristiğini anlamak için eserlerinden yapılan aşağıdaki alıntıları inceleyebilirsiniz. Ayrıca, Sezai Karakoç sözleri içeriğimize de göz atabilirsiniz.

“İnançlar, ülküler ve düşünceler hakikatten kaynağını alıyorsa, onları hiçbir zulüm öldürmeğe güç yetiremeyecektir.”

***

“İmanını kaybetmiş milletler ilhamını da kaybeder.”

***

“Allah’ın yolu kaybolmaz. Ama ondan ayrılan veya onu ihmal eden, bir daha doğmamacasına batar. Yolundan ayrılan kaybedecektir, Allah’ın kaybı yoktur.”

***

“Işığa çıkmaktan umudunu kesme ve seni ışığa çıkaracak olanın Allah’tan başkası olmayacağını aklından çıkarma!”

***

“Onlar sanıyorlar ki, biz sussak mesele kalmayacak. Halbuki biz sussak, tarih susmayacak. Tarih sussa, hakikat susmayacak.”

Paylaş:

Yorum yap

E mail adresiniz yayınlanmayacaktır. *

İlginizi Çekebilir...
Fakat Müzeyyen Bu Derin Tutku Özet Başarısız bir aşk hikayesini…
loader