Sizi Kalbinizden Vuracak Bir Şiir: Ay Karanlık
Ay Karanlık Şiiri Ne Anlatıyor?
Şair Ahmed Arif tarafından kaleme alınan Ay Karanlık şiiri, gerçek bir aşk hikayesini anlatır. Şair, bu şiirde sevdiği kadına olan duygularını en saf ve yalın biçimde ifade etmiştir. Şiirin her mısrasında, Arif’in aşkının büyüklüğünü net bir şekilde anlayabiliyorsunuz. Oldukça sade olan ve kısa kelimeler ile oluşturulan bu şiirde, bu kadar az kelime ile bu kadar yoğun duyguların nasıl aktarıldığına şaşırırsınız. Sonra kendinizi “Aşk demek ki böyle bir şey!” demekten alıkoyamazsınız. Ahmed Arif bu kadar aşık olduğu için mi şair oldu yoksa şair olduğu için mi bu kadar güçlü bir kalemi vardı bilinmez ama bilinen bir gerçek var ki o da yansıtmak istediği duyguyu en iyi şekilde karşı tarafa aktarabildiğidir. Şiirin konusunu henüz ilk mısrasını okuduğunuzda anlıyorsunuz. İşte o mısralar:
AY KARANLIK
“Maviye
Maviye çalar gözlerin,
Yangın mavisine
Rüzgarda asi,
Körsem,
Senden gayrısına yoksam,
Bozuksam,
Can benim, düş benim,
Ellere nesi?
Hadi gel,
Ay karanlık…
İtten aç,
Yılandan çıplak,
Vurgun ve bela
Gelip durmuşsam kapına
Var mı ki doymazlığım?
İlle de ille
Sevmelerim,
Sevmelerim gibisi?
Oturmuş yazıcılar
Fermanım yazar
N’olur gel,
Ay karanlık…
Dört yanım puşt zulası,
Dost yüzlü,
Dost gülücüklü
Cıgaramdan yanar.
Alnım öperler,
Suskun, hayın, çıyansı.
Dört yanım puşt zulası,
Dönerim dönerim çıkmaz.
En leylim gecede ölesim tutmuş,
Etme gel,
Ay karanlık…”
AHMED ARİF
Ay Karanlık Ama Aşk Her Zaman Aydınlık
Ahmed Arif tarafından Leyla Erbil’e yazılan bu şiir bir sevdayı anlatır. Aşk sözlerinin en güzel mısralara döküldüğü şiir, Ahmed Arif’in aşkını en iyi şekilde okuyucuya aktarır. Nazım biçimi olarak serbest şiir formatında yazılan Ay Karanlık, bentliklerden oluşur. Üç bentten hazırlanan Ay Karanlık şiiri serbest ölçü ile kaleme alınmıştır. Redif, kafiye ses ve kelime tekrarıyla zenginleştirilen bu işi şiirde söz sanatlarından da faydalanılmıştır. Şair, şiirde geçen “Dört yanım puşt zulası” derken her tarafını saran düşmanları bir zulaya benzetir. Şiirde abartmalara da yer verilir. “Var mı ki doymazlığım” dizesinde görebileceğiniz gibi bir duygu abartma söz konusudur.
Ay Karanlık şiirinde benzetmeler de bulunur. “Maviye çalar gözlerin” dizesinde olduğu gibi sevgilisinin gözlerini yangın mavisine benzeten şair, halkın konuştuğu dile dizelerinde yer vermiştir. Sevgilisine olan duygularını açması ile oluşturulan temada toplumcu gerçekçi bir üslup kullanılmıştır.
Ay Karanlık Şiiri Hakkında En Çok Merak Edilenler
İlginizi çekebilir:
Ahmed Arif kimdir, hayat hikayesi nedir?
En çok sevilen Ahmed Arif sözleri
Ahmed Arif’in büyük aşkı Leyla Erbil
Ahmed Arif Hasretinden Prangalar Eskittim şiiri