Ahmed Arif

Ahmed Arif

Ahmed Arif

Ahmed Arif Kimdir?

Gazeteci ve şairi kimliği ile ön plana çıkan Ahmed Arif, 1927 yılında Diyarbakır’da dünyaya gelmiştir. 1991 yılında Ankara’da hayata gözlerini yuman Ahmed Arif, geride okuyucunun ruhuna dokunan eserler bıraktı. Henüz bebekken annesini kaybeden şair, sekiz kardeşin en küçüğüdür. Okuma yazmayı henüz anaokulunda öğrenen şair, liseyi Afyon’da tamamladı. İlk şiiri 1940 yılında, Seçme Şiirler Demeti dergisinde yayınlanan Ahmed Arif, bu dergide yayınlanan şiirinden ilk telif ücretini de almıştır. Üniversiteyi Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi’nde tamamlayan şair, 1951 ve 52 yıllarında tutuklanması sebebiyle üniversiteyi tamamlayamamıştır. En ünlü kitabı Hasretinden Prangalar Eskittim olan sanatçı, çeşitli gazetelerde çalışmıştır. Aynı isimle şiir de kaleme alan Ahmed Arif’in Hasretinden Prangalar Eskittim şiiri sizlerle paylaşıyoruz.

HASRETİNDEN PRANGALAR ESKİTTİM
Seni, anlatabilmek seni.
İyi çocuklara, kahramanlara.
Seni anlatabilmek seni,
Namussuza, halden bilmeze,
Kahpe yalana.

Artarda kaç zemheri,
Kurt uyur, kuş uyur, zindan uyurdu.
Dışarda gürül-gürül akan bir dünya…
Bir ben uyumadım,
Kaç leylim bahar,
Hasretinden prangalar eskittim.
Saçlarına kan gülleri takayım,
Bir o yana
Bir bu yana…

Seni bağırabilsem seni,
Dipsiz kuyulara,
Akan yıldıza,
Bir kibrit çöpüne varana,
Okyanusun en ıssız dalgasına
Düşmüş bir kibrit çöpüne.

Yitirmiş tılsımını ilk sevmelerin,
Yitirmiş öpücükleri,
Payı yok, apansız inen akşamdan,
Bir kadeh, bir cigara, dalıp gidene,
Seni anlatabilsem seni…
Yokluğun, Cehennemin öbür adıdır
Üşüyorum, kapama gözlerini…

Ahmed Arif’in Dünya Görüşü

Kürtçe, Zazaca ve Arapça dillerine oldukça hakim olan Ahmed Arif, edindiği dili zenginliği ile eserlerini hayat vermiştir. Haksızlığa karşı tahammülü olmayan şair, tüm yaşamı boyunca adaletten yana olmuştur. Küçük yaşlarda at binmeye başlayan şair, yetişmiş olduğu coğrafya kaynaklı olarak birçok farklı yeteneğe sahiptir. Nazım Hikmet ve Cemal Süreya‘ya hayran olan Ahmed Arif; Cemal Süreya ve Nazım Hikmet’in yanı sıra Orhan Veli ve Faruk Nafiz hayranıydı. Günde dört paket sigara içen Arif, daha sonra sigarayı tamamıyla bırakmıştır. Özellikle gece saatlerinde şiir yazan ünlü sanatçı, rüyasında gördüğü mısraları uyanır uyanmaz not alıyordu.

Ahmed Arif’in Çalışma Hayatı

1956 yılından itibaren çeşitli gazetelerde düzeltmen olarak çalışan Ahmed Arif, Türkçeyi en iyi kullanan şairler arasındadır. Şiirlerinde genellikle kardeşliği ve insanlığı vurgulayan şair, mısralarında ezilenlerden yana olmuştur. 20 yıllık birikiminin somut bir temsili olan Hasretinden Prangalar Eskittim adlı şiir kitabı, Arif’in şiirlerini toplandığı ilk ve tek kitap özelliğini taşımaktadır. Bu kitap, aynı zamanda Türkiye’de en çok basılan şiir kitabı özelliğini taşımaktadır. Ayrıca, bu kitapda karşılıksız aşk duyduğu Leyla Erbil‘e de yer vermiştir.

İlginizi çekebilir: https://edebiyatdedikodulari.com/ahmed-arif-ve-leylanin-aski/

Ahmed Arif’in Eserleri

Kara, Yalnız Değiliz, Vay Kurban, Uy Havar, Unutamadığım, Suskun, Sevdan Beni, 33 Kurşun, Merhaba, Leylim Ley Gibi şiirlere hayat veren Arif; bu dünyaya kendisinden miras olarak duygularını ve yaşanmışlıklarını bıraktı. Karanfil Sokağı, Kara, İçerde, Hasretinden Prangalar Eskittim, Hani Kurşun Sıksan Geçmez Geceden, Diyarbekir Kalesinden Notlar ve Adiloş Bebenin Ninnisi, Bu Zindan Bu Kırgın Bu Can Pazarı, Sen Hep Şerefinle Yaşarsın Baba, Ay Karanlık, Anadolu ve Akşam, Erken İner Mahpusaneye gibi şehirlere de hayat veren Ahmed Arif’in birçok şiiri de bestelenmiştir. Ahmed Arif’in bestelenen şiirleri arasında Adiloş Bebe, Vay Kurban, Uy Havar, Unutamadığım, Suskun ve Sevdan Beni gibi eserler bulunur.

Ahmed Arif’in şiir üzerine yapılmış detaylı edebi eleştiri eserleri de bulunur. Ahmed Arif şiirlerinin yorum ve çözümlemeleri Muzaffer İlhan Erdost tarafından kaleme alınan Üç Şair başlıklı kitapta ele alınmıştır. Bunun yanı sıra Karanfil ve Pranga adlı Ahmet Oktay çalışması da Ahmed Arif şiiri üzerinde yapılan en detaylı çalışma olarak edebi eleştiri kitapları arasındaki yerini almıştır.

Ahmed Arif Şiirleri

Hasretinden Prangalar Eskittim
Ay Karanlık
Sevdan Beni
Yalnız Değiliz
Gelgelelim Beter Bize Kısmet
Öyle Yıkma
Anadolu

Paylaş:

Yorum yap

E mail adresiniz yayınlanmayacaktır. *

İlginizi Çekebilir...
Sabahattin Ali Kimdir? Bulgaristan doğumlu olan Sabahattin Ali, 1907 yılında…
loader