Özdemir Asaf Lavinia Şiiri Hikayesi
Ahh Lavinia Hayalimdeki Muhteşem Sevgili
Özdemir Asaf tarafından kaleme alınan Lavinia şiiri, 7’den 70’e herkesin bildiği bir şiirdir. Bu şiir, edebiyattaki öneminin yanı sıra şarkılar içinde de önemli bir yere sahiptir. Çünkü; Sanatçı Feridun Düzağaç tarafından şarkı olarak da kulaklardaki yerini etmiştir. Aslında karşılıksız bir aşk hikayesi olan Lavinia şiiri, Özdemir Asaf’ın karşılıksız aşkını dizelere döktüğü anlardan bir tanesidir. Her bir dizesi aşk kokan Lavinia şiiri bir kadın için yazılmıştır.
Lavinia Ne Demek? Neden Özdemir Asaf Tarafından Tercih Edildi?
Lavinia ölüm çiçeği olarak bilinir. Zarafeti ve muhteşem güzelliğiyle gözleri kamaştıran bu çiçek, aynı zamanda “Hayalimdeki muhteşem sevgili” anlamına da gelir. Edebiyatta da kendisine yer bulan Lavinia, aynı zamanda Roma İmparatorluğu’nun Başkomutanı Titus’un kızının da adıdır. Shakespeare tarafından kaleme alınan Titus Andronicus oyununda, güzelliği ile dillere destan olmuş olan Lavinia Tamora’nın iki oğlu tarafından tecavüze uğrar ve bu nedenle babası tarafından öldürülür. Tıpkı çiçeğin adı gibi Roma İmparatorluğu’nun başkomutanının kızı da kaderinde ölüm ile tanışır. Bu kadar derin bir anlama sahip olan Lavinia, Özdemir Asaf’ın da kullandığı platonik aşkının adıdır.
Özdemir Asaf’ın Karşılıksız Aşkı
Okul yıllarında aşık olduğu bir kız için kaleme aldığı Lavinia şiiri, Özdemir Asaf’ın karşılıksız olarak hissettiği aşkı en iyi şekilde temsil eder. Sonraları yarışmalarda dereceler alan bu şiir, dilimizde hala bilinen ve söylenen bir şiirdir. Şiir yarışması sonuçlandıktan sonra Asaf’tan kürsüde Lavinia’yi okuması istenir. Özdemir Asaf, kürsüye çıkıp şiirini okurken misafirler arasında bulunan platonik aşkı salonu terk eder. Bu eylem ile çok daha fazla üzülen Özdemir Asaf, Lavinia diye seslendiği platonik aşkına hiçbir zaman duygularını açamaz.
Lavinia Aslında Kim?
Mevhibe Meziyet Beyat, Lavinia şiirinin başkahramanıdır. Ressam Hocası Edip Hakkı Köseoğlu’na gönlünü kaptıran Mevhibe Hanım, Özdemir Asaf‘ın aşkına gerçekten karşılık vermez. Yıllar sonra Öztürk Serengil ile evlenen Mevhibe Hanım, bu evliliğini çok uzun sürdüremez. Yakın dostları, Mevhibe Hanım için;
“Öylesine özel ve farklı bir kadın ki kitap yazsanız yetmez.”
yakıştırması yapmıştır. Sadece güzelliği ile değil, aynı zamanda empati yeteneği ile de ön plana çıkan Mevhibe Hanım, jest, mimik, bakışlar veya çok küçük bir hareketten tüm karakter hareketinizi çıkarabilmesi ile bilinirdi. Çok keskin bir göze sahip olan Mevhibe Hanım, Özdemir Asaf tarafından; “Öldürmekten daha beter anlayan insan” olarak tanımlanmıştır. Özdemir Asaf’ın kült ederlerinden biri olan şiir ise şöyle:
“Sana gitme demeyeceğim.
Üşüyorsun ceketimi al.
Günün en güzel saatleri bunlar.
Yanımda kal.Sana gitme demeyeceğim.
Gene de sen bilirsin.
Yalanlar istiyorsan yalanlar söyleyeyim,
İncinirsin.Sana gitme demeyeceğim,
Ama gitme, Lavinia.
Adını gizleyeceğim
Sen de bilme, Lavinia.”
Özdemir Asaf Lavinia’ya Kavuştu mu?
Özdemir Asaf ile Lavinia hiçbir zaman bir araya gelememiştir. Bu aşk, şiirlerde ve şarkılarda kalmıştır. Gerçek adı Halit Özdemir Arun olan Asaf, sonu hüsran olan bu sevgiden ümitsiz bir şekilde ayrılsa da daha sonra yeniden aşık olmuştur. Üniversite yıllarında tanışıp aşık olduğu Sabahat Hanım ile evlenmiştir. Seda adında bir kızları da olan bu çift, 1958 yılında Sabahat Hanım’ın Asaf’ı düzensiz yaşantısı sebebiyle terk etmesi ile sonlanmıştır. Ayrıldıklarında Seda 13 yaşındaydı. 1951 yılında matbaacılık sektörüne giren Özdemir Asaf, takvimler 1955’i gösterdiğinde Masa Yayınlarını kurarak kitaplarını yayınlamaya başladı. Beynindeki tümör sebebiyle 1981 yılında hayata veda eden, Asaf’ın kabri Aşiyan Mezarlığındadır.