Nazi Almanyasının Yok Ettiği Bir Yıldız: Stefan Zweig
Stefan Zweig Kimdir?
Biyografi yazarı, gazeteci, oyun yazarı ve romancı olan Stefan Zweig, Avustralyalıdır. 1920’lerden 30’lara kadar edebi kariyerinin en üst noktasında bulunan Stefan Zweig, iki Dünya Savaşı arasında vermiş olduğu önemli eserler ile bilinir. Kendileriyle Savaşanlar, Bir Kadının 24 Saati, Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu, Amuk Koşucusu, Satranç gibi tüm dünyada bilinen eserlere imza atan yazar, 1881 yılında Viyana‘da hayata gözlerini açmıştır. Zengin bir tekstil üreticisinin oğlu olarak hayata gelen Stefan Zweig, üniversite yıllarında makaleleri ve şiirleri ile ne kadar başarılı olduğunu tüm ailesine gösterdi ve bu sayede aile şirketinde çalışmaktan muaf tutuldu.
Savaşın Rüzgarı Stefan Zweig’i Sürükledi
Birinci Dünya Savaşı’nda Avusturya arşivlerinde görevli olarak çalışan Stefan Zweig, savaşın dehşetini birebir olarak yaşadı. Savaşın dehşet verici yanından duyumsadıkları ile Yeremya adında bir drama yazan yazar, eserlerinde pasifist bir pozisyon benimsedi. Daha sonra eserlerinde intihar, fuhuş ve kumar gibi konularda da eserler veren yazar, Hitler’in iktidara yükselmesi ile büyük bir buhrana girdi. Çünkü Stefan Zweig’in kitapları Almanya’da yasaklandı. Faşizmin yükseldiği o günlerde yazar, ikinci evliliğini yaptı. Eşiyle birlikte İngiliz vatandaşı oldu. Ancak yine de büyük bir rahatsızlık hissediyordu.
Karamsarlık Onu Ölüme Sürükledi
1942 yılında eşiyle birlikte aşırı dozda barbitürat alan Stefan Zweig, hayata gözlerini yumdu. Ardında bir intihar notu bırakan Stefan Zweig, mektubunda dünyayı terk etme kararı aldığını açıklamıştı. Hayat ne gariptir ki Zweig’in intiharından 3 yıl sora, rüzgarın tersine dönmesi ile birlikte Hitler’de saklandığı yerde kendini vurarak intihar etmiştir. Tıpkı Zweig’in eşiyle birlikte intihar etmesi gibi Hitler de eşi Eva Braun ile siyanür alarak intihar etti. Ölümünün öncesinde verdiği talimatlar neticesinde, aynı gün cesetlerinin üzerine benzin dökülerek ateşe verildi.