Filtre Kahve Nedir?

Filtre Kahve Nedir?

Filtre Kahve Nedir?

Kahve çekirdeklerinin öğütülmesi ile oluşturulan filtre kahve, oluşturulan ince tanecikli kahvenin sıcak su vasıtasıyla demlenmesi ile hazırlanır. Hazırlanan filtre kahve metal veya kağıt filtreden süzülerek posasından ayrışır. Bu sayede içime hazır hale gelir. Akışkan ve berrak bir kıvamı olan filtre kahve birçok farklı metot ile üretilebilir. Bilim insanı Melitta Bentz tarafından 1900’lü yılların başında üretilen filtre kahve, günümüzde en çok sevilerek tüketilen kahve çeşitleri arasındadır.

Filtre Kahve Nasıl Yapılır?

Dünyanın her yerinde sevilerek tüketilen filtre kahve, farklı medeniyetlerin buluşma noktası olarak ifade edilir. İlk olarak bugünkü Etiyopya sınırları içerisinde keşfedilen kahve, öncelikle Yemen’e, daha sonra Arap yarımadasına ulaşmıştır. İstanbul’dan geçerek Avrupa kıtasında da ulaşan bu enfes bir lezzet, günümüzde tüm dünyada sevilerek tüketiliyor.

Farklı kültürlerin izlerini üzerinde taşıyan kahve, farklı pişirme metotları ile damaklar ile buluşuyor. Dünyada ortak olarak tercih edebileceğiniz filtre kahvenin iki farklı yöntem ile hazırlama aşaması gerçekleştirilir. İlk seçenek filtre kahve makinesi ile içeceğinizi hazırlamak, ikinci seçenek ise french press kullanarak kahvenizi hazırlamak olacak. Hangi yöntemi tercih ederseniz edin kahvenizin doğru oranda öğütüldüğünden ve saklama koşullarının uygun olduğundan emin olmalısınız. Eğer french press ile filtre kahve hazırlayacaksanız ilk adım olarak ocak veya kettle vasıtasıyla suyu kaynatmak olacak. Kaynadıktan sonra suyun sıcaklığının biraz azalmasını bekleyebilirsiniz. Yaklaşık 90 derecedeki su, filtre kahve için ideal seviyededir.

Bir fincan başına 1,5 tatlı kaşığı kahve ekleyerek french press bardağını su ile doldurabilirsiniz. French press ile filtre kahve hazırlama yönteminde suyu direkt olarak eklememeli, yavaş yavaş eklemesini yapmalısınız. Kahvenizin üzerine eklediğiniz suyun french press pistonu vasıtasıyla posasını aşağı indirebilirsiniz. French press pistonunun yukarıda kalacak şekilde konumlanmasına dikkat edin ve kahvenizi yaklaşık 4 dakika boyunca dinlendirin. Ardından french press pistonunu tamamıyla yavaş yavaş aşağı indirerek kahvenizi süzebilirsiniz.

Filtre Çeşitleri

Ev ortamında filtre kahve demlemek için tercih edebileceğiniz birçok farklı yöntem vardır. Eğer kahve makinesi ile filtre kahve hazırlamak istiyorsanız kağıt veya metal filtreleri tercih edebilirsiniz. Metal filtreler çok kullanımlıktır. Kağıt filtreler ise tek kullanımlık olarak satışa sunulur. Bu nedenle kağıt filtreler çoklu paketler halinde satışa sunulur.

Alışkanlık yaratan lezzeti, hoş kokusu ve zengin aroması ile yaşamınıza lezzet katan filtre kahveler, kahve keyfinin katbekat artmasına yardımcı olur. Kahvenin 10 ile 15 µm’den daha küçük parçacıklara bölünmesine izin veren filtreler genellikle 20 µm’den oluşur. Koni şeklinde olan filtre çeşitleri iki, 4,6 ve 8 gibi farklı numaralar ile isimlendirilir.

Filtre çeşitlerini tercih etmeden önce kahve makineniz için özel olarak üretilen boyutları tercih edebilirsiniz. Bunların yanı sıra 1 × 2 ve 1 × 4 boyutlarında farklı kahve makineleri için üretilen fitre çeşitleri de bulunur. Filtre çeşitleri arasından tercihte bulunmadan önce kahve makinenize uygun olduğundan emin olmalısınız.

İyi Bir Filtre Kahve Nasıl Olmalıdır?

İyi bir filtre kahve için kuşkusuz olması gereken ilk şey doğru kahve çekirdeklerine sahip olmaktır. İyi biri kahve çekirdeği, kahvenizin lezzetini artıracaktır. Kahvelerin ölçülmesine olanak sağlayan filtre çeşitlerinin orta öğütme boyutunda olması beklentilerinizi tam olarak karşılayacaktır. Kahve seçiminde ise Tanzanya, Etiyopya ve Kenya‘dan gelen Afrika kahvelerini tercih edebilirsiniz. Bu kahveler meyve tatlıları da içerebilir. Bergamot, portakal ve limon gibi farklı aromalara sahip olan kahve çeşitlerini tercih ederken az kavrulmuş olanları seçebilirsiniz. Yüksek derecede kavrulan kahvelerde meyve aromalarının esansı azalır. Damak tadınıza en uygun olan kahve çeşitlerini tercih ederek kahve makinesi veya french press yardımıyla istediğiniz kıvamda ve aromadaki filtre kahveyi oluşturabilirsiniz.

Paylaş:

Yorum yap

E mail adresiniz yayınlanmayacaktır. *

İlginizi Çekebilir...
İntihar Ederken Kanı ile Hissettiklerini Anlatması 1852 yılında İstanbul’da dünyaya…
loader