Cemal Süreya

Cemal Süreya

Cemal Süreya

Cemal Süreya Kimdir?

Türkiye’de şiir denince akla ilk gelen isimlerden biri olan Cemal Süreya, 1931 yılında Erzincan’da doğmuştur. Tam adı Cemalettin Seber olan Cemal Süreya kültürümüzün en önemli unsuru olan edebiyata birçok miras bırakmıştır. 1990 yılında hayata gözlerini yuman Cemal Süreya’nın babası Kürt, annesi ise Zazadır. Henüz 23 yaşında, yaptığı düşük sebebiyle hayatını kaybeden annesi ile anne acısını yaşayan Cemal Süreya, geride kalan üç çocuktan bir tanesidir. Annesinin ölümünden sonra iki kez evlilik yapan babası, karayollarında çalıştığı için evden uzak kalmıştır. 1957 yılında babasını trafik kazasında kaybeden Cemal Süreya, yaşamının tüm kesitlerindeki duyguyu şiirlerine yansıtmıştır.

Cemal Süreya’nın Okul ve İş Yaşamı

Amcası Memo ile daha fazla vakit geçiren Süreyya, onun sayesinde ilkokula başlamadan okuma yazmayı öğrendi. Bilecik Ortaokulu’nda parasız yatılı olarak okuyan şair, ardından yine parasız yatılı olarak İstanbul Haydarpaşa lisesini bitirmiştir. Edebiyata henüz küçük yaşlarda düşkünlük gösteren Süreya‘nın şiirleri üniversite dönemlerinde yayınlanmaya başlamıştır. İçinden gelen okuma tutkusu günbegün büyüyen şair, içindeki okuma aşkını şu sözlerle dile getirmiştir: “Bizim çocukluğumuzda her kitabı bulamazdık. Bunun için elime ne geldiyse okudum. Hatta sokakta kese kağıdı ve gazete bulurduk, içinde roman varsa okurduk.” Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Maliye ve İktisat bölümünden mezun olan Süreya, aradaki fark derslerini verip aynı zamanda hukuk diploması da almıştır.

Maliye müfettiş yardımcısı olarak İstanbul’da görevine başlayan Süreya, görevi nedeniyle bir süre sonra Paris’e gitmiştir. Edebiyata yönelme amacıyla istifa eden Süreya; Sevda Sözleri, Üvercinka, Göçebe, Beni Öp Sonra Doğur Beni, Uçurumda Açan, Sıcak Nal, Güz Bitişi gibi birçok şiir kitabına imza atmıştır. Düzyazı alanında da eserler veren Süreya’nın Şapkam Dolu Çiçekle, Günübirlikler, Günler, Aydınlık Yazıları, Folklor Şiire Düşman, Papirüsten Başyazılar, Aritmetik İyi Kuşlar Pekiyi gibi eserler bırakmıştır. Edebiyata yönelmesinde Dostoyevski’nin önemli bir yeri bulunan şair, Dostoyevski’nin kendisine ilham kaynağı olmasını şu sözlerle dile getirmiştir:

“Benim edebiyatla ilgili olarak ikinci bir doğum tarihim var: 1943. Dostoveyski’yi okudum ve ondan sonra hiç huzur kalmadı bende.”

Güvercin Cuntası olarak adlandırılan bir söyleşisi de yayınlanan Cemal Süreya, Papirüs adlı bir dergi de çıkarmıştır. İki adet antolojisi yayınlanan şair Yeditepe Şiir Armağanı, Türk Dil Kurumu Şiir Ödülü Ve Necatigil Şiir Ödülü sahibidir.

Cemal Süreya’nın Soyadının Hikayesi

Cemal Süreya ve Sezai Karakoç üniversite arkadaşıdır. Sınıfta Muazzez Akkaya adında bir kıza aşık olan ikili, girdikleri iddia sonucunda kim kaybederse soyadından bir harf silinecekti. Sezai Karakoç’un kaybetmesi durumunda soyadı Karkoç olacak, Cemal Süreyya’nın kaybetmesi durumunda da soyismi Süreya olacaktır. Bu iddiayı kazanan Sezai Karakoç, böylece Cemal Süreya’nın soyadından bir harfin atılmasına vesile olur.

Cemal Süreya’nın En Ünlü Şiirleri

Aşk şiirleri ile okuyucusunun kalbine işleyen Cemal Süreya, günümüzde bestelenen ve defalarca kez seslendirilen eserler bırakmıştır. Her bir dizesi derin bir anlam içeren en bilindik Cemal Süreya şiirlerinden bazı kesitlere aşağıdan ulaşabilirsiniz. Ayrıca, Cemal Süreya sözleri içeriğimize de göz atabilirsiniz.

Cemal Süreya Şiirleri

Sevgilim Ben Şimdi
Sen Gelsen
Sizin Hiç Babanız Öldü mü?
Uzaktan Seviyorum Seni

Paylaş:

Yorum yap

E mail adresiniz yayınlanmayacaktır. *

İlginizi Çekebilir...
Sezai Karakoç Kimdir? 23 Ocak 1933 yılında Ergani‘de dünyaya gelen…
loader