Attilâ İlhan: Türk Edebiyatının Öncüsü

  • Ana Sayfa
  • Attilâ İlhan: Türk Edebiyatının Öncüsü
Attilâ İlhan: Türk Edebiyatının Öncüsü

Attilâ İlhan: Türk Edebiyatının Öncüsü

Doğum Tarihi: 15 Haziran 1925
Ölüm Tarihi: 10 Ekim 2005

Attila İlhan Kimdir?

Türk edebiyatının önemli şairlerinden biri olan Attila İlhan’ın gençliğinin belirli dönemlerinde kendini çirkin bulduğunu biliyor muydunuz?
Dış görünüşünü beğenmeyen Attila İlhan, bunu bazı şiirlerinde de dile getirmişti.

Gençlik ve Eğitim Yılları

Attilâ İlhan, tam adıyla Attilâ Hamdi İlhan, Türk edebiyatına damga vuran bir isimdir. 1925 yılında İzmir’de doğan şair, romancı ve düşünür, entelektüel çalışmalarıyla edebiyat dünyasına önemli katkılarda bulunmuştur.

İlk Yılları ve Eğitimi

1925’te İzmir, Menemen’de dünyaya gelen İlhan, eğitim hayatına çalkantılı bir başlangıç yapmıştır. Atatürk Lisesi’nde başladığı lise eğitiminde tutuklanmasıyla okuldan uzaklaştırılmış ve eğitimine ara vermek zorunda kalmıştır. Ancak 1944’te Danıştay kararıyla okuma hakkını tekrar kazanarak İstanbul Işık Lisesi’ne yazılmıştır. Mezuniyetinin ardından İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne kaydolan İlhan, edebiyat dünyasına adım atmıştır.

Paris Yılları

1949’da Paris’e giden Attilâ İlhan, burada Nâzım Hikmet‘i kurtarmak için uluslararası dayanışma hareketine katılmıştır. Paris deneyimi, eserlerine temel oluşturmuş ve gerilim dolu bir atmosferi yazılarına yansıtmıştır. “Kaptan” lakabını bu dönemde kazanmış ve Fransız toplumuyla olan gözlemleri eserlerinde önemli bir rol oynamıştır.

İlginizi çekebilir: Attila İlhan’ın Paris’te Başlayan Bir Aşk Hikayesi: Maria Missakian

İstanbul-İzmir-Paris Üçgeni

1951’de yaşadığı soruşturma nedeniyle tekrar Paris’e giden İlhan, bu dönemde Fransızca ve Marksizm’i öğrenmiştir. İstanbul-İzmir-Paris üçgeni içinde geçen yıllar, İlhan’ın adını Türkiye çapında duyurmaya başladığı bir dönemdir.

Sanatta Çok Yönlülük

1957’de askerliğini tamamlayan İlhan, sinemaya yönelmiş ve birçok senaryoya imza atmıştır. İzmir’de geçirdiği sekiz yıl, Demokrat İzmir gazetesinin başyazarlığı ve genel yayın yönetmenliğiyle dolu dolu geçmiştir. Bu dönemde yazdığı eserlerle geniş kitlelere ulaşan İlhan, sinema ve edebiyat dünyasında önemli bir yer edinmiştir.

İstanbul’a Dönüş ve Olgunluk Dönemi

1973’te Ankara’ya taşınan ve edebi kariyerine Bilgi Yayınevi danışmanlığı ile devam eden İlhan, İstanbul’a dönerek gazetecilik serüvenini sürdürmüştür. Tiyatro ve sinema dünyasında da başarılı projelere imza atmış, sevilen dizilere hayat vermiştir.

Ölümü ve Mirası

Attilâ İlhan, 1985 yılında geçirdiği ilk kalp krizinden sonra sağlık sorunlarıyla mücadele etmiş ve 2005’te İstanbul’daki evinde ikinci kalp krizi sonucu vefat etmiştir. Eserleri, Türk edebiyatının önemli birer kilometre taşı olarak kabul edilmekte ve Attilâ İlhan Bilim Sanat Kültür Vakfı aracılığıyla çalışmalarına devam etmektedir.

Attila İlhan Şiirleri

Yağmur Kaçağı
Üçüncü Şahsın Şiiri
Aysel Git Başımdan
Ben Sana Mecburum
Mahur Beste
Sisler Bulvarı

Paylaş:

Yorum yap

E mail adresiniz yayınlanmayacaktır. *

İlginizi Çekebilir...
Sisler Bulvarı Şiiri Elinin arkasında güneş duruyordu Aylardan kasımdı üşüyorduk…
loader