Türk Kahvesinin Faydaları Nelerdir?

  • Ana Sayfa
  • Türk Kahvesinin Faydaları Nelerdir?
Türk Kahvesinin Faydaları Nelerdir?

Türk Kahvesinin Faydaları Nelerdir?

Türk kültüründe oldukça önemli bir yere sahip olan Türk kahvesi, sadece bir kahveden çok daha fazlasıdır. Çok ince bir şekilde çekilmiş kahve çekirdeklerinden oluşan Türk kahvesi, kaynar su ile demleme usulü ile hazırlanır. Osmanlı döneminde hayatımıza giren bu benzersiz içecek aslında Brezilya kökenli olan rio minas isimli bir çekirdekten oluşur. Bu çekirdekten üretilen Türk kahvesi, Arabica türü olarak literatürde geçer.

Türk kahvesi farklı formlarda kavrulabilir. Dünyanın en ince biçimde öğütülmüş kahvesi olarak bilinen Türk kahvesi, açık orta olarak adlandırılan bir kavrulma derecesine sahiptir. Geleneksel Türk kahveleri cezve yardımıyla pişirilirse de günümüzde daha çok elektrikli kahve makineleri tercih ediliyor. Türk kahvesinin faydaları nelerdir, diye soranların öncelikle kahvenin özünü doğru bir şekilde bilmesi gereklidir.

Türk Kahvesinin Sağlık Açısından Avantajları

Türk kültüründe oldukça önemli bir yere sahip olan Türk kahvesinin birçok farklı faydası bulunur. Depresyonu iyileştirici etkisi ile bilinen Türk kahvesi, aynı zamanda pankreas kanseri riskini de azaltması ile bilinir. Parkinson ve diyabet rahatsızlığınız varsa Türk kahvesi tüketebilirsiniz. Türk kahvesi, bu rahatsızlıkların önlenmesinde oldukça etkilidir. Nefes almayı kolaylaştıran yapısı ile yaşam standardını yükselten bu kahveler aynı zamanda siroz riskini yarı yarıya azaltır. Türk kahvesinin en bilindik özelliği ise insanı sosyalleştirmesidir. Sevdikleriniz ile yapacağınız hoş sohbetlerde kahvenin yeri oldukça büyüktür. Günde üç bardak kahve içtiğinizde astım riskinin azaldığını da bilmeniz gereklidir. Birçok faydası bulunan Türk kahvesi aynı zamanda meme kanseri riskini azaltır ve kolesterolü düşürür. Ağrı kesici etkisi ile de bilinen bu içecek, ideal oranda tüketildiğinde en doğru sonuçlara ulaşmanızı sağlayacaktır. Türk kahvesinin faydaları nelerdir, diye soranların bu kahvelerin faydalarını öğrendikten sonra daha çok seveceği aşikardır.

Türk Kahvesi Çeşitleri Nelerdir?

Pişirme türlerine göre ayrışan Türk kahvesi ve farklı yörelerde farklı biçimlerde hazırlanır. Tüm dünyaya Türk kahvesi olarak yayılan ve 40 yıllık hatırı oluşturan bu benzersiz içecek yandan çarklı, deve batmaz, dibek, mırra, cilveli, Türk kahvesi, Menengiç kahvesi ve Süvari kahvesi gibi birbirinden farklı çeşitlere sahiptir. İnce belli çay bardağında tüketilen Süvari kahvesi, daha çok Akdeniz ve Ege bölgelerinde tercih edilir. Çok ağır ısıda pişirilen kül kahvesi ise közünü almış olan kül içinde pişirilir. Cilveli kahve ise Manisa’ya özgü olan bir lezzettir. Klasik yöntemler ile pişirilen kahvenin üzerine badem eklenmesi ile oluşturulan cilveli Türk kahvesi ise çay kaşığı ile birlikte sunulur. Türk kahvesi çeşitleri nelerdir, diye soranların, çeşitlerin bunlarla sınırlı olmadığını bilmesi gereklidir. Farklı yörelere özgü olan kahveler daha birçok farklı şekilde hazırlanabilir.

Türk Kahvesinin Telvesi Nerelerde Kullanılır?

Kahvenizi tükettikten sonra telvesini çöpe dökmemelisiniz. Ahşap yüzeylere bakım yapmak için tercih edilebilen kahve telvesi sabun ve suyla karıştırıldığında mutfaklarda yüzey temizleyici olarak da değerlendirilebilir. Portakal rendesi, limon ve kahvenin bir araya getirilmesi, ortamdan kedilerin uzaklaşmasını sağlar. Çeşitli bitkiler için önemli bir besin maddesi olan kahve telvesi, cildine peeling yapmak isteyenler için de oldukça avantajlıdır. Her bir tanesinin oldukça faydalı olduğu bu benzersiz içecek, kahve saatlerinin başkahramanıdır.

Türk Kahvesi Zayıflatır mı?

Özellikle kadınlar tarafından yöneltilen Türk kahvesi zayıflatır mı, sorusu her geçen gün daha fazla kullanıcı tarafından merak ediliyor. Kahveyi direkt olarak bir kilo verme aracı olarak kullanmamak gereklidir. Türk kahvesinin metabolizmayı hızlandırdığı bilinir ancak sadece Türk kahvesi içecek zayıflamayacağınızı unutmamalısınız. Düşük kaloriye sahip olan Türk kahvesi, sabah aç karnına tüketildiğinde kişiyi tok tutar. Eğer şekersiz kahve tüketiyorsanız bu alışkanlık, kahvenin faydalarından maksimum derecede yararlanmanızı sağlar.

Paylaş:

Yorum yap

E mail adresiniz yayınlanmayacaktır. *

İlginizi Çekebilir...
Nazım Hikmet Ran Kimdir? 14 Ocak 1902'de Selanik’te doğan Nazım…
loader