Sol Ayağınız Olmadan Neler Yapabilirdiniz?
Sol Ayağım Kitabı Özeti
Vücudunuzu kullanamasaydınız ne yapardınız? Hayata mı küserdiniz, kendinizi toplumdan mı soyutlardınız yoksa her şeye rağmen hayata tutunup kendinizi mi geliştirirdiniz? Doğuştan beyin felci olan yazar Christy Brown, vücudunu kullanamayan bir çocuğun hayatı olan Sol Ayağım kitabını kaleme aldı, bu kitapta kendisini anlattı. 2009 yılında yayınlanan kitap, toplamda 190 sayfadan oluşuyor. Gelin, Sol Ayağım’ın bizlere neler anlattığına beraber bakalım.
Yaşanmış Bir Hayat Öyküsü
Christy Brown, beyin felci olarak dünyaya geldi. Doktorlar, onun için zihinsel özürlü diyordu ve çok fazla yaşayamayacağını düşünüyordu. Onun farklı bir çocuk olduğu ilk olarak annesi tarafından keşfedildi. Oğlu için her şeyi yapan anne, doktorlara kulak asmadan büyük bir çaba sarf etti. Christy, önceleri vücudunu hiç hareket ettiremiyordu. Sadece etrafını gözlemleyerek hayatına devam ediyordu. Bir kız kardeşi olan Christy, kız kardeşinin tebeşir ile ödevini yaptığı bir gün sol ayağı ile tebeşiri alarak bir şeyler çizmeye başladı. Tebeşir ile ilk olarak A harfini yazan Christy, bu hareketi ile annesinin içindeki umudu yeşertti. Annesi, Christy’nin bu eyleminin üzerine gitti ve ona sol ayağı ile tüm alfabeyi yazmayı öğretti. Bu, Christy için bir devrimdi. Alfabeyi öğrendikten sonra daha fazlasını istedi. Annesini yanına çağırdı ve ona sürprizini yaptı. Christy bir kelime yazmıştı; o kelime ise ANNE idi…
Sol Ayaktan Gelen Mucizevi Hayata Tutunuş
Sol ayağı ile hayata tutunan Christy’nin bir de oyuncak bebek arabası vardır. Bu araba ile istediği yere giden Christy, kardeşleriyle birlikte keyifli vakit geçiriyordu. Eski bir araba olan bu oyuncak bir gün kırıldı ve Christy’nin de dünyası başına yıkıldı. O günden sonra kardeşleri ile dışarı çıkamayan Christy, onları uzaktan seyretmekle yetindi. Bir zaman sonra annesi Christy’ye yeni bir araba alır ama Christy, artık aynı kişi değildir, çünkü büyümüştür. Etrafında olup bitenin daha çok farkındadır. Bir gün kendisini aynada gören Christy, kendisini de beğenmez ve eve kapanır.
Hayata Tekrar Dönüş
Yeni yıl gelmiştir. Tüm aile hediyelerini açar. Christy’e de hediye olarak oyuncak asker alınmıştır ama onun gözü kardeşine hediye edilen boyalardadır. Onları çok isteyen Christy, bir gün yalnız başınayken boyaları alır ve boyamaya başlar. Bu durum, annesinin dikkatini çeker ve ona boyamasında yardımcı olur. O boya kalemleri Christy’nin hayatını tekrar değiştirir. Hayata tekrar tutunan Christy, bu süreç içerisinde ilk aşkı ile de tanışır. Mahalledeki Jenny adlı kıza aşık olan Christy, Jenny’ye bir not gönderir. Notta Jenny’ye onun resmini yapmak istediğini söyler ve evine davet eder. Jenny, bu isteği geri çevirmez ve Christy’nin evine gider. İkili birlikte iyi vakit geçirir ancak Jenny, bir süre sonra Christy’den uzaklaşır. Jenny ile kurduğu hayaller suya düşen Christy’nin dünyası başına yıkılır.
Zorlu Tedavi Süreci
Aşk acısı çeken Christy, tekrar içine kapanır. Resim yapmak da onun beklentilerini karşılamaz. Bunun için tedavi olmaya karar verir ve tedavi için Fransa’ya gider. Fizik tedaviye başlaması için Christy’nin sol ayağını kullanmaması gerekiyordu. Christy, zor olan bu kararı kabul etti. Fizik tedavi için aile evinde yeteri kadar alan yoktu. Bunun için annesi, zorluklarla biriktirdiği paralar ile Christy için evin bahçesinde bir alan inşa eder. Fizik tedavi sürecinde de yeni arayışlar içerisine giren Christy, ödev yaparken yazı yazmakta zorlanan kardeşi için biz çözüm önerisi üretir; o söyleyecek, kardeşi ise yazacaktı. Bu etkinlik, Christy’nin yazma aşkını ateşledi ve kitap yazmaya karar verdi. Kitap yazma konusunda doktorundan yardım alan Christy, kitabının ilk iki bölümü olan A ve ANNE bölümlerini başarıyla tamamlar. Doktorunun desteği ile düzenlenen yardım gecesinde doktor, kitabın ilk iki bölümünü okur. Başta Christy’nin annesi ve babası olmak üzere tüm salon duygulanır ve onu ayakta alkışlar. Bu girişimi ile hem ressam hem de yazar olan Christy, imkansızlıklardan doğan başarının tüm dünyayı nasıl etkisi altına aldığının en güçlü göstergesidir.