Mütevazi Ne Demek?

Mütevazi Ne Demek?

Mütevazi Ne Demek?

Mütevazi Ne Anlama Gelir?

Gösterişsiz ya da alçakgönüllü olarak ifade edilen mütevazi kelimesi, günlük yaşamda en çok kullanılan kelimeler arasındadır. Genellikle kişiler için bir sıfat olarak kullanılan mütevazi kelimesi, cansız varlıklar için de kullanılır. Alçak gönüllü olma, kibirlenmeme ve gösterişsiz olma gibi anlamlara sahip olan bu kelime, Arapça mutevāzī olarak ifade edilir.

Anlam bakımından olumlu çağrışımlar yapan mütevazi kelimesi, 4 adet sessiz harften 4 adet de sesli harften oluşur. Toplamda 8 harften oluşan bu kelime, 4 heceden meydana gelir. Günlük konuşma dilinde duymaya alışkın olduğumuz bu kelime, edebi eserlerde de önemli bir yere sahiptir. Dilimize eski Türkçeden geçen mütevazi kelimesi, daha çok kendisi ile övünmeyen insanlar için kullanılan bir kelimedir.

Cümle İçinde Mütevazi Ne Demek?

Mütevazi kelimesi, hem insanlar hem ve cansız varlıklar için kullanılabilir. Bu kelimenin cümle içinde kullanılışına örnekler aşağıda verilmiştir.

Mütevazinin İnsanlar için Kullanımına Örnekler

  • O kadar mütevazi ki sanki Oxford’da ben okudum!
  • Çok mütevazi bir insandır, her ortamda alçakgönüllüğü ile bilinir.
  • Mütevaziliği güzelliğini perçinleyen en güzel özelliğidir.
  • Hakkını aramakta mütevazi olma, yoksa tüm gayrimenkulleri kendilerinin üzerine alacaklar.

Mütevazinin Cansız Varlıklar ve Durumlar için Kullanımına Örnekler

  • Çok mütevazi bir düğündü. Her şeyin en sadesi kullanılmıştı.
  • Bu mütevazi gelinliği nereden aldın? Çok zarif duruyor.
  • Mütevazi bir evde yaşamını sürdürüyor.
  • Evlenmeden önceki mütevazi hayatı evlendikten sonra bir egoya dönüştü.

Mütevazi Bir İnsan Nasıl Olur?

Mütevazi insan, alçak gönüllü insandır. Bu kimseler gösteriş yapmayı sevmezler. Buna örnek olarak pazarcı ve kuyumcu örneği verilebilir. Pazarcı; malının ne kadar güzel olduğunu ifade etmek için bağırır. Bu kuyumcu ise bağırmaz ve sessizce ürününün değerini bilen kimselerin gelmesini bekler. Bu örnekte mütevazi insan, sessiz olan kuyumcuya benzetilebilir. Kendinin değerini bilen, bunu hiç kimseye ispat etmek zorunda hissetmeyen kişi, kendi benliğinin öz bilincindedir. Bu kimseler başkaları ile yarış halinde olmazlar. Yarıştıkları tek kişi, kendileridir. Kendilerini aştıkları için de sistematik olarak başarıyı yakalarlar. Başkaları ile yarış halinde olmadıkları için yıpratıcı bir hırsa da kapılmazlar.

Mütevazilik, her ne kadar kişi için olumlu bir kavram olsa da özellikle gösterişin önemli olduğu toplumlarda hoş karşılanmazlar. Çünkü; gösterişi seven bir toplum, mütevazi insanın bir noksanının olduğunu düşünür. Ne yazık ki bu durum ülkemizde de geçerlidir. Örneğin; düğün yerine nikah yapmak isteyen bir gelin adayı, esasında mütevazidir ancak toplum, gelin adayının düğün yapmak istememesini bir eksiklik olarak algılar. Kısa süre içerisinde çevrede gelin adayının hamile olduğu veya bir probleminin olduğu dedikoduları yayılır. Bu nedenle mütevazilik, her zaman olumlu sonuçlar doğurmaz.

Mütevazilik, toplum içerisindeki konumlanmada oldukça önemli bir kavramdır. İş hayatında işini çok iyi yapan bir kişi mütevazilik gösterdiğinde olumsuz tepkiler ile karşılaşabilir. Kişinin sessiz kalması, daha az iş yaparak daha fazla yaptığını lanse eden kişinin öne geçmesine neden olur. Öyle ki toplum içerisinde; “Mütevazi olma, gerçek sanırlar.” diye anonim bir söz bile çıkmıştır.

Mütevazi Olmayan İnsana Ne Denir?

Mütevazi olmayan insan, egolu insan olarak tabir edilir. Egolu olmak da tıpkı mütevazi olmak kadar olumsuz sonuçlar doğurabilir. Egolu insan, kendini çok beğenir ve kendisini diğer insanlardan üstün görür. Bu durum, narsisime kadar ilerleyebilir. Bu nedenle mütevaziliği ve egolu olmayı kararında bırakmak gereklidir. Aradaki dengeyi kurmak, hem kendinize olan saygınızı korumaya yardımcı olur hem de toplum içerisindeki konumunuzu güçlendirir.

Paylaş:

Yorum yap

E mail adresiniz yayınlanmayacaktır. *

İlginizi Çekebilir...
İlhan Berk’in Ülkü Tamer’e Olan Aşkı Eskiden görmeden sevmek çok…
loader