Hüzünlü Bir Aşk Hikayesini Anlatan Kitap “Kürk Mantolu Modanna”
Kürk Mantolu Modanna Kitabı Özeti
1943 yılında yayınlanan Kürk Mantolu Madonna, Sabahattin Ali tarafından kaleme alınmış bir romandır. Dokunaklı bir aşk hikayesinin anlatıldığı bu roman, ilk olarak 1940-41 yılları arasında, Hakikat gazetesinde 48 bölümlük bir hikâye serisi olarak yayınlandı. Sonraları kitaplaştırılan bu eserin konusu ve özetine birlikte bakalım.
Havranlı Raif Efendi ve Alman asıllı Maria Puder, Kürk Mantolu Madonna’nın baş karakterleridir. Dış dünyaya uyum sağlayamamış, sessiz, melankolik ve içine kapalı olan Raif Efendi, haksızlığa uğrasa bile buna karşı koyamayacak kadar zayıf bir karakterdir. Raif Efendi’nin bir ailesi ve çocukları vardır ancak eşi ile severek evlenmemiştir. Bugüne kadar gerçekten yaşadığını hissettiği bir anısı vardır ve bu anıyı da ölümsüzleştirerek günlüğüne aktarmıştır.
Raif Efendi’nin Almanya Yılları
Raif Efendi, sanata ilgili bir kişidir. Sabun işiyle uğraşan babası onu 20’li yaşlarında Berlin’e göndermiştir. Burada bir sanat galerisine giden Raif, galeride gezinirken bir sanatçının otoportresini görür görmez âşık olur. Otoportre, Raif için “Madonna delle Arpie” adlı tablo, Rönesans ressamı Andrea Del Sarto’nun tablosundaki kadına çok benzer. Tablodaki kadına duyduğu hayranlık sebebiyle sık sık sanat galerisine giderek uzun uzun tabloyu seyreden Raif’i de izleyen biri vardır; tablonun sahibi Maria Puder…
Maria, dominant bir karakterdir. Canı ne isterse onu yapan, bir erkek gibi özgür yetişen Maria, Raif ile tanışır. İkisinin özellikleri, birbirini tamamlayacak şekildedir. Bu sayede aralarında uzun soluklu bir arkadaşlık oluşur. Maria’yı çok seven Raif, onun duygularından emin olmasa da kendini duygularına kaptırır ve Maria ile rüya gibi günler geçirir. Bir gün, babasının ölüm haberini alan Raif, Türkiye’ye döner. Burada da Maria ile mektuplaşmaya devam eder ancak bir süre sonra Maria’nın mektupları kesilir. Maria’nın kendisinden vazgeçtiğini düşünen Raif, sevmediği bir kadınla evlenir.
Maria’nın Hüzünlü Sonu
Maria ile mektuplaşmasının bitmesinden 10 sene sonra, Ankara’da Maria’nın bir akrabası ile karşılaşan Raif, Maria’nın bir Türk’ten hamile kaldığını, ancak bu kişinin kim olduğunu söylemediğini, bebeği doğururken fenalaşarak komaya girip öldüğünü söyler. Evet… Raif’in Maria’dan bir kız çocuğu vardır ve Maria, bebeği doğururken vefat etmiştir. Hayatı kökten bir şekilde değişen Raif, ölümünün son dönemlerinde genç bir iş arkadaşından günlüğünün yakılmasını ister. Arkadaşı, onu yakından tanımak için günlüğünü okur ve bu hikâye ortaya çıkar.
Amerikalı yazar Maureen Freely ve Alexander Dawe tarafından 2016 yılında İngilizceye çevrilen Kürk Mantolu Madonna, Raif Efendi’nin arkadaşı tarafından, üçünce bir şahıs tarafından anlatılmıştır. Kitabın ana teması, dünyanın en ahmak ve en zavallı insanının bile derinlerde sakladığı çok önemli bir hikayesi olduğudur. Karmaşık ve müthiş bir ruha sahip olan insan, bunu her zaman dışa vuramaz. Bu nedenle insanları dışarıdan yargılamamak gerekir.
Kitaptaki Kişiler ve Özellikleri
Babası Havranlı bir sabuncu olan Raif Efendi, Berlin’e sabun işini geliştirmesi için gönderilmiştir. Sessiz bir karakter olan Raif Efendi, bu sessizliğinin derinlerinde fırtınalar kopan bir kimsedir. Berlin’deki Atlantik adında bir barda şarkı söyleyen Maria Puder ise erkeklerin hepsinin aynı ve güvenilmez olduğunun düşünen bir kimsedir. Bu nedenle Raif’in hislerine karşılık vermesi de zaman almıştır. İkilinin arkadaşlığı, zaman içerisinde aşka dönüşmüştür. Bu da ikilinin aşka olan inancını yüceltmiştir.
Hüzünlü bir aşk hikayesini anlatan Kürk Mantolu Madonna, duygulara dokunduğu kadar ders çıkarılması da gereken bir eserdir. Hiç kimsenin yaşadıkları, iç dünyası, hayalleri, duyguları görünen kadar değildir. Görünen, buz dağının küçük bir parçasıdır.
İlginizi Çekebilir:
İşte en sevilen, en anlamlı ve en derin Kürk Mantolu Madonna sözleri
Sabahattin Ali Kimdir?