Espresso Nasıl Bir Kahvedir?

Espresso Nasıl Bir Kahvedir?

Espresso Nasıl Bir Kahvedir?

Üçüncü nesil kahvecilerin arttığı günümüzde insanların kahve tüketim alışkanlıkları da değişti. Kafein ihtiyacını gideren ve en çok tercih edilen kahvelerden bir tanesi olan espresso, genç yaşlı herkesin favorileri arasındadır. Espresso nasıl bir kahvedir, sorusu da bu popülerliğin getirmiş olduğu bir sordur. İtalyan menşeli ile olan espresso, İtalyanlar tarafından hızlı bir kahve olarak tanımlanır. Kafein hazzı almak için tercih edebileceğiniz bu benzersiz içecek, belirli bir sıcaklıkla demlenir.

Espressonun Yapısı Nasıldır?

Öğütülmüş kahvenin basınçlı su ile bir anda buluşması ile oluşturulan espresso, konsantre ve yoğun bir yapıya sahiptir. Latte, Americano ve Cappuccino gibi diğer kahvelerin yapıtaşı olan espresso, farklı katmanlardan meydana gelir. Bu katmanlar krema ve sıvıdan oluşur. Espressonun krema bölümü altın kahverengi rengindedir. Bu bölge yağların yanı sıra proteinlerin de bir arada bulunduğu katmandır. Sıvı katman ise tatlılığın oluştuğu ana bölümdür. Genellikle karamel renginde olan espressonun alt kısımı ise koyu zengin kahveden oluşur.

Espresso ile Filtre Kahve Arasındaki Fark Nedir?

Birçok insan espresso ile filtre kahveyi birbirine karıştırıyor. Espresso ve filtre kahve aynı şeyler değildir. Konsept olarak aynı olan bu ürünlerin ana yapıları da aynıdır. Filtre kahvede, öğütülmüş kahvenin alt bölümüne sıcak su eklenmesi ile demlenme sağlanır. Kahve zemininden filtrelenen su, süzülerek farklı bir bardağa alınır. Espresso ise yüksek bir basınç ile değerlendirilir. Filtre kahvede kahve taneciklerinin yavaş bir şekilde su vasıtasıyla demlenmesi sağlanır. Bunun yanı sıra filtre kahvenin asiditesi daha azdır. Espresso daha yoğun katmanlara sahiptir. Espresso ile filtre kahve arasındaki fark nedir, diye soranların aradaki bu farkları iyi bilmesi gereklidir. Eğer bir kahve gurmesi olmak istiyorsanız temelde öğrenmeniz gereken şey espresso ile filtre kahve arasındaki farklardır.

Espressonun Tarihçesi Nedir?

1900’lü yıllarda keşfedilen espresso, genellikle küçük porsiyonlar halinde tüketilir. Yüksek derecede kafein içeren bu içeriği içecek karamel, süt, çikolata gibi yardımcı araçlarla daha yumuşak bir tada sahip olabilir. İdeal bir espresso hazırlamak istiyorsanız 24 ila 27 saniye arasında bir akış zamanına ihtiyacınız olacaktır. Espressonun hazırlanması için 85 ila 94° sıcaklık gereklidir. Sıkıştırma basıncı ise 15 ila 20 kg arasındadır. İdeal bir espresso hazırlamak için 9 bar su basıncına ihtiyacınız olacaktır. Bunun yanı sıra içme suyu kullanmanız espressonun tadını çok daha iyi olmasına yardımcı olur. Bir porsiyon espresso için 7 gram espressoya uygun olarak ölçülen kahveyi tercih etmeniz gereklidir. Porta filtre haznesine yerleştirip sıkıştırılan kahve, espressonun temelini oluşturacaktır.

Espressonun Demlenişi Nasıldır?

Bardağın içinde bulunan kahveye 30 ml su ile ekleyip kısa bir süre beklemeniz gereklidir. Genellikle oval bir yapıya sahip olan espresso fincanları 45 mm mililitre su haznesine haznesini sahiptir. İdeal bir espressoya sahip olmak istiyorsanız espresso oluşturan kahvelerin koyu bir şekilde kavrulması gerektiğini unutmamalısınız. Kahve çekirdeklerinin bayat olmaması oldukça önemlidir. Çekirdekler kahve yapımından hemen önce öğütüldüğünde istediğiniz sonucu alabilirsiniz.

Espressonun Faydaları Nelerdir?

Espressonun bilinen birçok faydası vardır. Dikkati artırması ile bilinen bu benzersiz kahve aynı zamanda konulara daha fazla odaklanmanıza olanak sağlar. Kalori içermediği için herhangi bir yağlanma oluşumuna da izin vermeyen espresso, metabolizmayı hızlandırır ve yağ yakımı da artırır. Ödem atmaya ve kilo vermeye yardımcı olan bu benzersiz kahve vücuttan su atılmasını da sağlar. Ancak espressoyu fazla tüketirseniz vücudunuzda titreme meydana gelebilir. Aşırı espresso tüketimi ciddi sağlık sorunları oluşabilir. Özellikle geç saatlerde espresso tüketmemelisiniz. Kahvenin geceleri fazla tüketilmesi sinir ve uykusuzluk yapabilir.

Paylaş:

Yorum yap

E mail adresiniz yayınlanmayacaktır. *

İlginizi Çekebilir...
Nazım Hikmet Ran Kimdir? 14 Ocak 1902'de Selanik’te doğan Nazım…
loader