Oğuz Atay’ın Takım Elbisesi ile Uyuduğunu Biliyor muydunuz?
Doğum Tarihi: 12 Ekim 1934
Ölüm Tarihi: 13 Aralık 1977
Oğuz Atay Kimdir?
Ünlü edebiyatçımız Oğuz Atay, keman sanatçısı Suna Kan’a aşık bir şairdi. Rüyasında Suna Kan’ı gören Oğuz Atay, rüyasında pijamalı olduğu için utanarak takım elbise giyip uyuduğu dilden dile dolaşan bir efsanedir. Sanatçı Suna Kan’ın hayranı olan Oğuz Atay, aslında bir yanlış anlaşılmanın kurbanı olmuştur. 1955-56 yıllarında İstanbul Teknik Üniversitesi yıllığında, bir arkadaşının belirtmiş olduğu anektot üzerine çıkan bu söylenti, günümüze kadar gelmiştir. Yıllıkta, Oğuz Atay’ın rüyasında Suna Kan’ın konserini dinlemek için takım elbise ile uyuduğu ifade edilmiştir. Bu söylenti, farklı sosyal medya kullanıcılarının daha sonra bu hikayeyi farklı versiyonlarda üretmesine neden olmuştur. Örneğin; bir sosyal medya kullanıcısı, Oğuz Atay’ın üç gece boyunca rüyasında Suna Kan’ı görüp, dördüncü gün takım elbiseyle uyuduğunu ve günün sonunda sevdiği kadını rüyasında nikah şahidi olarak gördüğünü belirtmiştir.
Türk Edebiyat Tarihine Damga Vuran İsim
Tüm bunlar tartışıla dururken oyun yazarı, öykü yazarı ve roman yazarı olarak tarihe damga vuran Oğuz Atay‘ın kendisinden ve eserlerinden bahsetmemek olmaz. Korkuyu Beklerken, Tehlikeli Oyunlar ve Tutunamayanlar gibi kült kitaplara imza atan Oğuz Atay, Türk edebiyatında önemli izler bırakmıştır. Makaleleri, kitapları, eleştirileri ve romanlarıyla Türk edebiyat tarihine damgasını vuran yazarımız, 1934 tarihinde doğmuştur. İTÜ inşaat fakültesinden mezun olan Atay, bir süre boyunca Yıldız Teknik Üniversitesi inşaat bölümünde öğretim üyeliği yapmıştır. Zaman içerisinde TRT Roman Ödülünü de kazanan Atay, çağdaş roman anlayışında kaleme aldığı eserleri sayesinde büyük bir kesimin gönlünde taht kurmuştur. Tehlikeli Oyunlar adlı romanı ile de büyük bir sükse yapan Atay, Korkuyu Beklerken başlığı altında topladığı hikayelerini de okuyucuların beğenisine sunulmuştur. Prof. Mustafa İnan’ın hayatını ele aldığı Bir Bilim Adamının Romanı ve Oyunlarla Yaşayanlar adlı oyunu ile de ön plana çıkan Atay, 1977 yılında hayata gözlerini yummuştur.
Oğuz Atay’ın Eserleri
Eylem Bilim, Günlük, Oyunlarla Yaşayanlar, Korkuyu Beklerken, Bir Bilim Adamının Romanı, Tehlikeli Oyunlar ve Tutunamayanlar isimli yayınlanmış eserleri bulunan Oğuz Atay, aynı zamanda makalelere ve eleştirilere de konu olmuştur. Türk Romanında Post Modernist Açılımlar, Ben Buradayım-Oğuz Atay’ın Biyografik ve Kurmaca Dünyası, Oğuz Atay’a Armağan gibi farklı eleştiri ve makalelere de konu olan Atay’ın babası 11 yıl boyunca CHP’den milletvekilliği yapmıştır.
Oğuz Atay’ın Gençliği ve Vefatı
Gençlik yıllarında karikatüre ilgi duyan Oğuz Atay, yazarlar arasında Kafka ve Dostoyevski’yi beğeniyordu. Tutunamayanlar adlı kitabında yer alan karakterler, kendi hayatından olan arkadaşları idi. Oğuz Atay’ın en büyük hayranlarından biri ise Orhan Pamuk’tur. Kısa film yönetmeliğine de imza atan Oğuz Atay, çektiği filmin kaybolması nedeniyle kısa film eserleri çok fazla bilinmiyor. Günlük tutmayı çok seven Oğuz Atay’ın günlüğü, Marmara Üniversitesi’nden bir öğrencinin çantasından çıkmıştır. Ölmeden önceki son sözleri “Sevinmeyin, daha ölmedim.” olan Atay, arkadaşı olan Altay Gündüz’ün evinde vefat etmiştir.
Oğuz Atay Nasıl Öldü?
Arkadaşının evinde banyoya giren ve uzun süre boyunca çıkmayan Oğuz Atay, arkadaşlarının endişe duyup kendisine seslenmesine yanıt olarak “Sevinmeyin, daha ölmedim.” diye cevap verir. Arkadaşları bu sözün üzerine bir süre gülerler. Bir süre daha bekleyen arkadaşları, Atay’ın banyodan çıkmadığını fark edince tekrar banyoya girerler ve kendisini vefat ettiğini görürler. Yaşama bir banyoda veda eden Atay, gerisinde Türk edebiyat tarihine damga vuran kült ederler bırakmıştır.