Her Mektup Edebi Değildir!

Her Mektup Edebi Değildir!

Her Mektup Edebi Değildir!

Edebi Mektup Nedir?

Mektup mu edebiyattan çıkar yoksa edebiyat mı mektuptan çıkar? Mektup dediğiniz zaman sizin de aklınıza edebi eserler geliyorsa tam bir edebiyat aşığısınız demektir. Mektup, birine haber vermek, bilgilendirmek, duyuru yapmak gibi çeşitli amaçlar için kullanılan yazınsal bir türdür. Bu nedenle mektupların tamamının edebi olmasına gerek yoktur.

Ah Nerede O Eski Mektuplar

Mektuplar, geçmişte oldukça önemli bir yer kaplasa da günümüzde çok fazla kullanılan araçlar arasında değildir. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte edebiyat, kendisine dijital platformlarda yer buluyor ancak mektuplar eski zamanlarda çok fazla ilgi görmüş ve edebiyatın gelişmesinde oldukça büyük bir destek olmuştur. Dönemin edebiyat şekillerine göre de yazılan edebi mektuplar herkesin okuyabileceği türden yazılıyordu. Bu mektuplar geniş bir hedef kitle tarafından merak ediliyor ve takip ediliyordu.

Bu Mektupları Herkes Okuyor

Edebi mektuplar, sanatçı, din büyüğü, yazar gibi kimselerin duygularını ve görüşlerini açıklamak için yazdıkları yazılardır. Bu yazılar nesir veya nazım türünde olabilir. Edebi mektuplar şahsa değil, genellikle geniş bir kitleye hitap etmek adına yazılır. Bu mektupların çeşitli platformlarda yayınlanması da mümkündür. Geçmişten günümüze çeşitli edebi yazışmaların tamamının daha sonradan kitap haline getirildiğini görebilirsiniz. Yazılan edebi mektuplar, yazıldıkları dönemlere ait izler barındırır. Bu mektuplar genellikle siyasi gelişmeler, fikir olayları ve edebi akımlar gibi konular hakkında izler barındırır. Örneğin; yeni ahit olarak da bilinen Hristiyanlığın kutsal metinlerinin önemli bir bölümü edebi mektuplardan meydana gelir. Bu edebi mektupları okuduğunuzda Hristiyanlığın ilk dönemleri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Edebi mektuplar, Hıristiyanlığın yayılmasında oldukça etkili olan araçlardır.

Daha Önce Edebi Mektup Yazdınız mı?

Siz hiç edebi mektup yazdınız mı veya edebi mektubun nasıl bir şey olduğunu biliyor musunuz? Edebiyatçıların hayatlarında görmedikleri insanlar veya birileri aralarında yapmış olduğu yazışmalarda de bir mektup olarak sayılabilir. Örneğin necip Fazıl’dan Nazım Hikmet’e yazılan bir mektuba birlikte bakalım:

Nâzım Hikmet! Nafile çabalıyorsun. Sana kızmıyorum. Kızmayacağım. Hiçbir operatör, ameliyat masasından kendisini yumruklayan kanserliye, hiçbir gardiyan, parmaklık içinden kendisine deli diye bağıran çılgına, hiçbir hâkim darağacı önünde küfürler savuran mahkûma kızamaz. Ben kendimi, ne kanser operatörü, ne deli gardiyanı, ne de ağır ceza hâkimi şeklinde görmüyorum. Fakat görüyorum ki her hareketim, seninle hiç de alâkadar olmadığı halde, ciğerine neşter gibi saplanıyor, seni delilerin parmaklığı gibi bir azap çerçevesine hapsediyor ve başının üstünde ip varmış gibi kudurtuyor. Beni, doktor, gardiyan ve hâkim şeklinde gören sensin! Senin bu halini sezer sezmez artık sana kızmıyorum. Merhamet ediyorum.

Sanma ki ben öfke kabiliyetini kaybetmiş bir adamım. İnsan başiyle fare kafasını birbirinden ayıran tek hassa, bence fikir öfkesidir. Bir hiç için ölçüsüz öfkeler duyacak kadar alıngan ve hassas bir mizaç taşıdığımı sen de bilirsin. Fakat bu öfke, iyi kötü bir kudreti, bir şahsiyeti, bir mesuliyeti kalmış insanlara ve hadiselere karşıdır. Sen mazursun.

Çünkü iflâs nedir, onu bütün hacmiyle idrak ettin.

Necip Fazıl Kısakürek

Edebi Mektup Yazmak İsterseniz Bunlara Dikkat Edin

Eğer siz de edebi mektup denemesi yazmak isterseniz içinde bulunduğunuz dönemin sanat görüşünü yansıtabilirsiniz. Kullandığınız dilde samimi bir dil kullanmalısınız. Sanat görüşünüz hakkında derinlemesine bilgi vererek siz de iyi bir edebiyatçı olduğunuzu gösterebilirsiniz. Hazırladığınız edebi mektupları bir araya getirerek bir kitap bile bastırabilirsiniz! Siz yeter ki isteyin; edebi görüşünüz ile doğru orantılı bir şekilde, içtenlikle hazırlayacağınız edebi mektupların bir gün ses getirmeyeceğiniz kim bilebilir ki!

 

Edebi Mektup Hakkında Merak Edilenler

Edebi bir mektup yazarken, düşüncelerinizi ve duygularınızı açıkça ifade etmeyi amaçlamalısınız. Ayrıca, dilinizi zarif ve etkili bir şekilde kullanmaya çalışmalısınız. Edebi mektupların genellikle şiirsel bir yapısı vardır ve dil kullanımı önemlidir.
Edebî mektup özellikleri şunlar olabilir: Düşüncelerin açıkça ifade edilmesi, Zarif dil kullanımı, Şiirsel yapı, Duyguların açıkça ifade edilmesi, Sanatsal değer.
Edebi mektuplar genellikle sevilen kişilere yazılır. Edebi mektuplarda önemli olan, ifade edilmek istenen düşüncelerin ve duyguların açıkça ifade edilmesidir.

Paylaş:

Yorum yap

E mail adresiniz yayınlanmayacaktır. *

İlginizi Çekebilir...
Peki Nedir Bu Sav? Türk edebiyatında önemli bir yere sahip…
loader